Imamo obavezu kao odgovorna ustanova koja poštuje upute državnih institucija da vas obavijestimo o mjerama koje smo poduzeli i koje poduzimamo povodom pandemije COVID-19

Taxisti Udruženja Sarajevo Taxi su uvijek uz građane kada god je teško i kada treba stati na prvu liniju.  Tako je i ovaj put.

Sarajevo Taxi je spremno dočekao sadašnju situaciju, te smo aktivirali unaprijed pripremljene mjere u ovakvim slučajevima:

  • Sva vozila se dezinficiraju 3 puta dnevno
  • Vozači koriste zaštitna sredstva
  • Organizovani su punktovi naše unutrašnje kontrole koji kontrolišu dezinfekciju i da li se vozči pridržavaju mjera zaštite
  • Vozači se obezbjeđuju zaštitnom opremom
  • Aplikacija za poziv taxi vozila, ima mogućnost bezkontaktnog plaćanja, čime se izbjegava kontakt i sa vozačem i sa novcem

Prateći trendove u svijetu, mi već 6 godina radimo na tehničkim rješenjima, koja su nam omogućila da danas spremno dočekamo ovakvu situaciju sa tehničke strane. 

Naša aplikacija prati kretanje svih vozača, omogućava dodatnu komunikaciju, te u slučaju da neki vozač ili putnik bude zaražen COVID-19 virusom, mi možemo nadležnim službama dostaviti sve kontakte i putnike koji su koristili to vozilo, ili sa koliko vozača je taj putnik imao kontakta, te na taj način pomoći nadležnim službama da se provede efikasan karantin moguće zaraženih osoba.

Osim ovoga, od prošle godine smo u suradnji sa UnicreditBank, razvili vlastito rješenja in-app plaćanja taxi vožnji koje je sada aktivno u preko 150 naših vozila. Ovo omogućava klijentu da plati vožnju bez ikakvog kontakta; niti sa vozačem niti sa terminalom u vozilu. Klijent ima kontakt samo sa vlastitim telefonom.

Plaćanje na ovaj način se trenutno preporučuje u cijelom svijetu kao mjera zaštite.

Sarajevo Taxi je jedini u Bosne i Hercegovini sa ovim rješenjem, i jedina taxi služba sa ovakvom uslugom.

Stoga apelujemo na naše putnike i građane da zbog gore navedenih stvari koriste aplikaciju mojTaxi (www.mojtaxi) ukoliko imaju potrebu za taxi vožnjom.

Ovo naglašavamo ne samo zbog sigurnosti, i praktičnosti ograničavanja kontakta, nego i zbog toga što smo sa terena dobili informacije da se sada pojavio veliki broj nelegalnih taxi vozača, neki od njih i potpuno nelegalno nose oznake kojim sugerišu da se radi o vozilima Sarajevo Taxi, a koriste trenutnu situaciju jer na terenu to trenutno niko ne kontroliše.

Sarajevo Taxi se ograđuje od ovakvih pojava, i moli građane da obrate pažnju da li se zaista radi o vozilu Sarajevo Taxi ili uopšte legalnom taxi vozilu.

Također apelujemo na nadležne službe da najoštrije djeluju u sprečavanju ovakvih pojava, jer mi činimo sve što je u našoj moći da obezbijedimo maksimalnu sigurnost putnika kroz svakodnevne višestruke dezinfekcije i kroz kontrolisanje naših članova putem Unutarnje Kontrole Sarajevo Taxi, dok istovremeno mi ne možemo znati da li takav nivo dezinfekcije i zaštite pružaju nelegalna taxi vozila. 

Ovakvi nelegalni taksisti svojim ponašanjem i predstavljanjem kao Sarajevo Taxi bacaju ljagu na naše udruženje, i ugrožavaju zdravlje građana.

Za pozive taxija, radi vlastite sigurnosti, molimo građanje da koriste aplikaciju ili poziv na 1515, te da izbjegavaju korištenje nelegalnih taxi vozila.

Dodatni apel upućujemo građanima, kako bi svi bili dodatno sigurni, da prilikom korištenja taxi vozila, koriste stražnje sjedište, i da ne sjedaju na prednje sjedište. 

Iako preduzimamo sve mjere zaštite i za vozače i za putnike, ova mjera je nešto što svaki putnik može uraditi dodatno.

Sarajevo Taxi se, kao što je i uvijek do sada u najtežim trenucima, stavlja na raspolaganje građanima Sarajeva, a posebno ugroženim kategorijama stanovništva tokom ove pandemije. 

U slučaju da neko iz ove grupe građana treba prevoz do bolnice, ili nabavku namirnica, sve što je potrebno je da pozove naš Dispečer centar.

Sarajevo Taxi radi u punom kapacitetu, na usluzi građanima i tako će i ostati u narednom periodu.

Vaš Sarajevo Taxi