Pacijenti s teškim kliničkim slikama i koji su zaraženi koronavirusom, a nemaju mogućnost da se prebace do najbliže nadležna ambulante, mogu pozvati vozilo taksi službe ili Hitnu pomoć Kantona Sarajevo da im izađe ususret. Međutim, kod takvih poziva građani moraju dispečerima naglasiti da imaju simptome zaraze koronavirusom.

  • Od početka pandemije članovi „Sarajevotaksija“ pokazali su humanizam i odanost svim građanima. Svjesni smo svega što se dešava, ali tražimo minimum iskrenosti od njih, odnosno da nam kažu da su bolesni kada nas pozovu za uslugu. Tada možemo reagirati i poslati adekvatno vozilo da zaštitimo naše vozače – kazao je za „Dnevni avaz“ Enver Suljagić, predsjednik “Sarajevotaksija”.

Međutim, kako nam je kazao, građani ne žele sarađivati i izbjegavaju da kažu da su zaraženi, praveći još veći problem. Naglašava da su zbog takvog nemara mnogi vozači taksija izgubili život.

  • Iako nemamo pomoć od države, sami smo oformili timove te napravili improvizaciju vozila za takve bolesnike. Ima i onih koji ne poštuju predviđene mjere, zbog čega smo od jučer zabranili da građani sjede do vozača, jer su im ugroženi životi. Sveli smo na minimum mogućnost da naš vozač nekoga zarazi. Čim osjete prve tegobe, odmah ih testiramo, a kupili smo i jednokratne testove – ističe Suljagić.
    Zakira Pašić, odgovorni ljekar smjene u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, za “Avaz” kaže da i ova zdravstvena ustanova ima iste probleme.

Domovi zdravlja imaju svoje vozače za takve intervencije. Naša dužnost je da pružimo pomoć ako je građani zatraže. Nažalost, mnogo ljudi kriju da su bolesni i tek kad uđu u ambulantu, kažu nam da su imali simptome koronavirusa posljednja tri dana. Čak to ne prijave ni tokom trijaže, iako ih uredno pitamo – rekla je Pašić.

Prema procjeni ljekara, a nakon telefonskog razgovora s pacijentom, po bolesnog pacijenta, koji je samac ili nema mogućnosti zbog lošeg stanja da dođe do nadležne ambulante, domovi zdravlja mogu poslati vozača da ga odvezu do nadležne Covid ambulante.

ČLANAK OBJAVLJEN NA AVAZ.BA: Mnogi kriju od taksista, uposlenika Hitne i Doma zdravlja da imaju koronu!